Teatr i sala koncertowa Le Conservatoire w Strassburgu Francja.

Przykłady zastosowanie betonu do budowy teatrów, kin, hal imprez masowych itp. Teatr i sala koncertowa Le Conservatoire w Strassburgu Francja. Dawny budynek parlamentu krajowego Alzacji z okresu przynależności do cesarstwa niemieckiego, a później budynek teatru i sali koncertowej w Strassburgu, trafiony bombą w 1944 roku, został zniszczony w przeważającej swej części, przy czym całkowicie zachowała się tylko część frontama. Byłoby prostszym rozwiązaniem zburzenie ocalałej części budynku i wzniesienie całkowicie nowel budowli, jednak pozostała w całości elewacja frontowa jest odpowiednikiem symetrycznie założonego podobnego budynku i względy urbanistyczne wymagały zachowania pozostałej elewacji. Budynek uległ całkowitej zmianie nie tylko w nowej części zajmującej 80010 budowli, ale i w pozostałej starej części należało wprowadzić szereg zmian, idących tak dalece, jak np. zamiana słupów kamiennych na żelbetowe, zdolne do przejęcia dodatkowych obciążeń itp. Pomieszczenia pierwotnie bardzo wysokie podzielono pośrednimi stropami, stwarzając w ten sposób osiem nowych sal do ćwiczeń. Salę przeznaczoną na koncerty umieszczono nad salą widowni teatru, łącząc ją dwiema bocznymi klatkami schodowymi. Roboty nie tylko wykonano poza parawanem zachowanej elewacji, uznanej za tabu przez urbanistów, ale prowadzono je również we wnętrzu, umieszczając w słabej dziewiętmistowiecznej prymitywnej strukturze nowe sale i nowoczesne urządzenia. Wskutek przeprowadzonych wyburzeń, wycięć itp. oraz przez wprowadzenie nowych elementów konstrukcyjnych wykonano w starym budynku nową salę na 750 widzów, ponad widownią teatru i częściowo pod starym dachem frontowej części budynku, przypierając estradę do starej elewacji budynku. Wreszcie wprowadzono nowe skrzydła. Konstrukcję nowej budowy oparto na szkielecie żelbetowym. Aby podtrzymać amfiteatr sali koncertowej można było przewidzieć dwie do trzech ram poprzecznych. To dość ciężkie ale proste rozwiązanie, nie mogło być jednak zastosowane, stwierdzono bowiem, że rama wewnętrzna uniedostępniłaby dostęp do balkonów teatru położonego pod salą koncertową. Tak samo ramy górne stworzyłyby poważną niedogodność.Tym się tłumaczy zastosowanie przez konstruktorów łuków ze ściągami kablowymi. Aby ocenić trudność zagadnienia, nie trzeba zapominać, że cała przednia część szkieletu, wystająca przed przedni luk została zbudowana w części starej budynku pod prowizorycznie podtrzymywanym starym dachem. [podobne: atosiban, wzorcowanie przyrządów pomiarowych, Rekrutacja it, rekrutacja specjalistów it, doradztwo personalne it ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: atosiban Rekrutacja it, rekrutacja specjalistów it, doradztwo personalne it wzorcowanie przyrządów pomiarowych