Posts Tagged ‘deski elewacyjne’

USTALENIE MIARODAJNEGO ROZBIORU WODY W OSIEDLACH WIEJSKICH

Saturday, July 30th, 2016

USTALENIE MIARODAJNEGO ROZBIORU WODY W OSIEDLACH WIEJSKICH Zapotrzebowanie wody w gospodarstwach wiejskich waha się w ciągu roku w większych granicach niż w miastach. Na wahania te wpływa przede wszystkim zapotrzebowanie wody do podlewania. roślin, jak również znacznie większy rozchód wody latem dla inwentarza żywego. Współczynnik nierównomierności dobowego zużycia wody al dla osiedli wiejskich równa się w przybliżeniu ,3, w przypadku znacznego użytkowania wody do sezonowego podlewania roślin zwiększa się do 1,4-1,5. W ciągu doby wahania są jeszcze większe. Godzinowy równomierny rozbiór wody wynosi 100: 24 = 4,17 rozbioru dobowego. Najmniejszy rozbiór w warunkach wiejskich obserwuje się w godzinach od 23 do 4, największy w godzinach od 5 do 21, przy czym występują zazwyczaj trzy maksima: około godz. 6, 12 i 18. Ważny jest największy rozbiór godzinowy, wg niego oblicza się zapotrzebowanie wody na ujęciu (gdy nie ma zbiornika wyrównawczego) oraz przekroje sieci. W miastach największy rozbiór godzinowy wynosi 1,2+1,6 średniego rozbioru godzinowego, przeciętnie 1,4 (5,85%). [więcej w: wylewka betonowa, Kamień dekoracyjny, deski elewacyjne ]

Gdy woda w wodociagu ma odczyn lekko kwasny

Sunday, July 17th, 2016

Gdy woda ma odczyn lekko kwaśny, związki chlorofenolowe są wyczuwalne nawet w rozcieńczeniu 1 : 500000 000. Zapach wody określa się węchem, ogrzewając ją przed badaniem do temperatury od 15-20 C. Kolbę o objętości ok. 200 m:3 napełnia się do połowy, pokrywa szkiełkiem zegarkowym, lekko wstrząsa i wącha . Zapach wyraża się w pięciu stopniach nasilenia: 00 – zapach niewyczuwalny 10 – wyczuwalny tylko po zwróceniu uwagi, 20 wyczuwalny przez przeciętnego konsumenta, 30 – wyraźny zapach (mogący powstrzymać od używania wody) dyskwalifikuje wodę, 4 o silny: zapach czyniący wodę całkowicie nieprzydatną do picia. 50 – bardzo silny, spotykany tylko w ściekach. Rozróżniamy cztery rodzaje zapachów: zapach roślinny R, zapach gnilny – G, . planktonowy – P oraz specyficzny – S. Zapach oznacza się na zimno (skrót z) i na gorąco (skrót g). Wynik badania zapachu zapisujemy np. z2P, co oznacza: woda badana na zimno ma wyraźny zapach planktonowy. Smak . Wyróżniamy cztery smaki – wody: słodkawy, gorzki, kwaśny i słony. Dobra woda powinna mieć smak orzeźwiający i przyjemny. Niewielka ilość soli mineralnych i dwutlenku węgla nadają wodzie ten smak, natomiast różne substancje organiczne i nie organiczne często nawet w niewielkiej ilości wpływają na pogorszanie smaku wody. Sole Mg; CI, Fe, Mn, S dają smak metaliczny, gorzki, słony itp. , zależnie od rodzaju związków, w jakich występują. Smak wody pogarsza również obecność substancji gnijących oraz domieszka gazu świetlnego. [więcej w: podłogi drewniane, aluminium 6082, deski elewacyjne ]